[av_image src=’https://hormonelbalance.dk/wp-content/uploads/2016/06/fordøjelsesproblemer.jpg’ attachment=’33’ attachment_size=’full’ align=’left’ styling=” hover=” link=” target=” caption=” font_size=” appearance=” overlay_opacity=’0.4′ overlay_color=’#000000′ overlay_text_color=’#ffffff’ animation=’no-animation’][/av_image]

[av_hr class=’default’ height=’50’ shadow=’no-shadow’ position=’center’ custom_border=’av-border-thin’ custom_width=’50px’ custom_border_color=” custom_margin_top=’30px’ custom_margin_bottom=’30px’ icon_select=’yes’ custom_icon_color=” icon=’ue808′]

[av_textblock size=” font_color=” color=”]

Kvinder med endometriose, pco og fibromyalgi har ofte problemer med fordøjelsen. Det kan hænge sammen med dårlig kost, manglende næringsstoffer – men det er i høj grad også den hormonelle balance, der spiller ind.

Der er rigtig mange i vores samfund, der har problemer med fordøjelsen – det er ikke kun kvinder med autoimmune sygdomme. Det er faktisk vurderet at 1,5 million danskerne har dårlig fordøjelse (TV2.dk). Det er bare ikke noget, vi taler så meget om – og slet ikke som kvinder. For mange er det pinligt, at de skal på toilettet og “lave stort” (kært barn har mange navne), og nogle har så svært ved det, at de holder sig, indtil de kommer hjem, og dermed går en hel dag på arbejdet, i skolen, hos kæresten eller veninden og holder deres afføring tilbage i tarmen.

Det skal man ikke være mave-tarm-læge for at regne ud ikke er særlig sundt. Og det er da også en af de første ting, du skal arbejde med, hvis du har en dårlig fordøjelse – nemlig at lytte til din krops signaler og gå på toilettet, når det melder sig første gang.

Når du holder afføringen tilbage, så re-cirkulerer de affaldsstoffer, som din krop ellers ville udskille, nemlig i hele kroppen, og kan give dig symptomer, som eks. hovedpine, kvalme, utilpashed og mange andre gener.

Vitaminer og mineraler

For at komme i balance og hjælpe din krop med at udskille affaldsstoffer, anbefaler jeg, at du sørger for at booste kroppen med gode vitaminer og mineraler. Det er nemlig sådan, at hvis kroppen ikke får tilstrækkelig næring, så vil den holde på dét den har – også selv om det er dårligt for den. Det er også forklaringen på, at du kan opleve svimmelhed, kvalme, hovedpine og træthed, hvis du går på slankekur, og ikke sørger for samtidig at få nogle ordentlige kosttilskud og næringsstoffer.

Alt afhængig af din situation, er der forskellige kosttilskud, som du bør tage. Men alle bør få en god multivitaminpille, D3-vitamin, Omega3 og probiotika.
Probiotika er med til at stabilisere ens mave-tarm flora, og kan hjælpe med at reparere en ødelagt tarm, samt rette op på den skade medicin (eks. antibiotika), forarbejdet mad og toxiner gør ved vores fordøjelse.
Har du problemer med stofskiftet bør du også tage selen, Q10 og c-vitamin.
Der er mange lidelser, som du kan dæmpe, hvis du får tilstrækkelige vitaminer og mineraler, og din krop har brug for det, hvis den skal helbrede dig.

Kroppen er nemlig afhængig af gode vitaminer, mineraler og aminosyrer, for at styrke vores immunforsvar, men også for at kunne danne tilstrækkelige hormoner.

Jeg anbefaler også at du holder sig fra mælkeprodukter og gluten, hvis du har problemer med fordøjelsen, oppustethed og/eller skiftevis forstoppelse og diarre.

Candida

Gluten- og mælkeallergi – eller andre fødevareintollerance kan blive provokeret af Candida-svampen – og omvendt. Candida er en af de bakterier, der findes i din tarm. Den skal være dér, men den skal helst ikke være i overvækst. Hvis den er det, så kan du få alverdens symptomer. Her er blot de mest typiske:

Fordøjelsesproblemer
Træthed
Stress og udbrændthed
Udslet, kløe eller eksem
Uren hud eller akne
Ustabilt blodsukker
Sukker-“cravings”
Blødningsforstyrelser
Gigt eller ømme led
Manglende sexlyst
Migræne eller svimmelhed

Det er derfor en rigtig godt ide, at starte med at finde ud af om du har Candida i overvækst, hvis du døjer med nogle af ovenstående lidelser, og så få udrenset denne. Probiotika er rigtig vigtigt i forbindelse med udrensning af Candida og genopretning af en ødelagt tarm, ligesom det er vigtigt at konstatere, om du har nok mavesyre.

Mavesyre

Mangler du mavesyre, eller har du en ødelagt tarm, så kan kroppen nemlig ikke nedbryde den føde eller de kosttilskud, du indtager i tilstrækkelig grad, til at give dig den optimale optagelse af det, du indtager. Du kommer simpelthen til at mangle næring, og de kosttilskud du tager (også selv om det er af ordentlig kvalitet) vil ikke have en større optagelse end måske 10-2o %, hvilket i sidste ende er spild af penge og energi for kroppen.

Fibrerig kost

Kosten spiller selvfølgelig også ind i forhold til vores fordøjelse og hormonsystem, og man kan faktisk spise sig til en bedre fordøjelse – og en hormonel balance, da de fødevarer vi indtager ikke kun påvirker vores fordøjelse, men i høj grad også påvirker vores blodsukker og insulinproduktion, som så igen påvirker vores hormonelle balance.
Ud over en varieret kost, så anbefaler jeg at du får tilskud af fibre dagligt i form af loppefrøskaller, hybenpulver, chiafrø eller hørfrø, og sørger for at drikke 2-3 liter vand. Gluten og ko-mælkeprodukter, er som nævnt ovenfor, ikke gode for vores tarm, og kan gøre det svært at hele en ødelagt tarm, da det irriterer og ødelægger mave-tarmbalancen, og er svært at fordøje.

Hormoner kan hjælpe

Men hvad så, hvis man er sikker på man ikke har Candida. Hvis man er sikker på, at man har tilstrækkelig mavesyre, og man får rigtig god og tilstrækkelig næring, baseret på en fiberrig kost og gode kosttilskud – og man stadig har problemer med fordøjelsen?

Så er det formentlig hormonerne, der spiller ind – nemlig i form af progesteron eller østriol mangel. Man ved for eksempel fra forskning, at østriol sammen med progesteron kan hjælpe på Chrons (en kronisk betændelsestilstand i tarmen), og der er også vist gode resultater med progesteronbehandling i forbindelse med mave-tarmkræft.

Der sidder nemlig nogle progesteron receptorer i tarmen. Receptorer er “modtagerne” af de beskeder hormonerne fortæller kroppens celler, så hvis disse modtagere “sover” (pga. eks. for lavt progesteron-niveau), går kommunikationen mellem hormonerne og cellerne tabt. Det betyder omsat til forståeligt dansk, at cellerne ikke gør dét, de skal, og du kan få en nedsat funktionen i dit mave-tarm system. Slimhinderne i tarmen kan også være plagede af en østriol-mangel (“slimhinde-hormonet”), og dermed gøre det svært for kroppen at få opbygget en vel-fungerende mave-tarm funktion, som er i stand til at lade affaldsstofferne “glide” gennem vores tarme. Omega 3 og fibre er også med til at optimere denne funktion.

Der er således så utrolig mange forhold, som spiller ind i forhold til du kan have en “god” fordøjelse, og det kan være overskueligt og uoverkommeligt at komme igang med, hvis du lider af store smerter og problemer med fordøjelsen, da det virkelig tærer på ens energi.

Jeg kan hjælpe dig med at få styr på kosten, kosttilskud og din hormonelle balance, så du får styr på din fordøjelse.

[/av_textblock]